Suomalainen monipuoluejärjestelmälle rakentuva demokratia täyttää pian sata vuotta. Mallia on koeteltu, mutta se on toiminut ja luonut vankan pohjan pienelle kansakunnalle kasvaa yhdeksi maailman toimivimmista, turvallisemmista, oikeudenmukaisemmista ja tasa-arvoisimmista valtioista.
Puutteista huolimatta näin on, koko maailman mittakaavassa.

Tätä kehitystä uhkaa murentaa mistään piittaamaton vihapuhe ja siekailematon rasismi, jotka kukoistavat nettimaailmassa. Nimettömät suunsoittajat ja järjestetyt sekaannuksen lietsojat, trollit, ovat oma, harmiton ryhmänsä. Mutta mitä pitäisi ajatella siitä, että demokraattisilla vaaleilla valittu luottamushenkilö kehottaa ottamaan toiselta, virallisen puolueen eduskuntavaaliehdokkaalta passin pois ja karkoittamaan maasta?

Näin toimi kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen ja kirkollisvaaliehdokas Tapio Äyräväinen, PS, ja pääsi nimellään ja ehdotuksellaan mm. Helsingin Sanomien verkkokolumnin varoittavaksi esimerkiksi, otsikolla Rasismin kanssa ei flirttailla.

Äyräväinen kirjoitti verkossa:

”Minä takavarikoisin passin herra Yanarilta heti huomenna, kun virastot aukeavat ja saattelisin hänet omalla kustannuksellaan paluumatkalle sinne, mistä lieneekään kotoisin.”

Rasismin kohteena oleva  Ozan Yanar on Vihreiden nuorten puheenjohtajaehdokas ja Vihreiden eduskuntavaaliehdokas, joka on aikoinaan muuttanut 14-vuotiaana Suomeen Turkista isänsä kanssa. Nyt hän on  27-vuotias taloustieteen opiskelija Helsingistä, joka on erikoistunut työn taloustieteeseen, erityisesti työttömyyteen ja palkkaeroihin. Yanan työskentelee parhaillaan projektiekonomistina SAK:ssa, aiemmin hän on työskennellyt mm. työ- ja elinkeinoministeriössä, Palkansaajien tutkimuslaitoksessa ja Helsingin kaupungilla.

Minkälaista Suomea olemme nyt lapsillemme rakentamassa, kun pelkkä
vieras nimi johtaa julkiseen maastakarkoitusuhkaukseen? Ketä  kyyditetään seuraavaksi ulos perussuomalaisesta Suomesta?

Tapio  Äyräväisen lyhyt anteeksipyyntöviesti verkossa ei poista ongelmaa.
Vihapuheen ja rasismin hyssyttelystä on tehtävä loppu. Onneksi Helsingin Sanomat tarttui nopeasti ja ryhdikkäästi tähän salolaiseen innovaatioon.

Eeva Koskinen
Vihreän valtuustoryhmän pj